Projecten

De bewezen voordelen van kunststofleidingen

Voordelen van de kunststof waterleiding

Kunststof drinkwater transportleidingen en toevoerleidingen van PVC onder straten zijn al ruim 40 jaar gemeengoed. Datzelfde geldt voor PVC-afvoerleidingen.  De kunststof waterleiding deed zo’n twintig jaar geleden haar intrede in Nederland. Deze waterleiding voor zowel warm als koud water is niet meer weg te denken in de moderne woningbouw. In dit artikel bekijken we de voordelen van kunststof waterleiding.

Kunststof waterleidingen

Vroeger werd lood gebruik voor drinkwaterleidingen, vandaar de term ‘loodgieters’, maar om de kwaliteit en veiligheid van het drinkwater te waarborgen worden loden drinkwaterleidingen sinds 1960 niet meer ingezet. Naar schatting zijn er nog ongeveer 200.000 woningen met loden waterleidingen.

De huidige drinkwaterleidingen kunnen bestaan uit verschillende materialen, maar niet ieder materiaal is geschikt voor iedere toepassing. Materiaal kan, wanneer het in contact komt met drinkwater, bepaalde concentraties aan ongewenste stoffen afgeven. Het is daarom belangrijk dat voor elke toepassing het juiste materiaal wordt ingezet. De moderne kunststof leidingsystemen worden voornamelijk geproduceerd van polyvinylchloride (PVC), polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP). PVC wordt het meest toegepast. Dit materiaal is relatief hard en wordt gebruikt voor de brede hoofdleidingen. Van de hoofdleiding tot de watermeter in huis wordt vervolgens PE gebruikt. Dit materiaal is juist zachter en daardoor makkelijker in bochten te wringen in en rondom het huis. Loodgieters leggen jaarlijks tussen de 25 en 30 miljoen meter drinkwaterleidingen aan in huizen.

Voordelen kunststof waterleiding voor drinkwater

Kunststof waterleidingen bieden vele voordelen. Kunststof leidingen hebben bijvoorbeeld een lange technische levensduur (tot > 100 jaar) en hebben een lagere milieu impact als gevolg van lekkages en breuken dan andere materialen. Daarnaast hebben kunststof waterleidingen veel voordelen voor drinkwater. Hieronder beschrijven we een aantal voordelen.

  • Zeer goed bestand tegen temperatuurwisselingen;
  • Bestand tegen hoge waterdruk;
  • Gladde binnenwand zorgt voor minder aanslagvorming, snellere doorstroming, minder drukverlies en minder stroomgeluid;
  • Licht materiaal is logistiek kostenverlagend, makkelijk hanteerbaar voor installateurs en biedt snellere installatie mogelijkheden;
  • corrosiebestendig
Thema's

Duurzaamheid

Functionaliteit

Beheer en onderhoud

Gezondheid en veiligheid

Heeft u ook een uitdaging voor ons?
Neem contact met ons op.
+31 (0) 413 - 380 800info.veghel@omniplast-group.com

Toegepaste producten

Het veilig vervoeren van water vraagt om kwalitatieve en gecontroleerde kunststof leidingen. Omniplast drukleidingen met KIWA keur zijn ontwikkeld en geproduceerd volgens strenge procedures om de allerbeste kwaliteitseisen te kunnen garanderen.

Bipeau PVC pijpen zijn speciaal ontwikkeld voor binnenrioleringen. Ze zijn voorzien van KOMO keur en uitgevoerd in meerdere binnen- en buitenlagen van gerecyclede grondstoffen. Dankzij de meerdere lagen ontstaat een grotere ringstijfheid.

Markt

Ook in de industrie wordt gevraagd om betrouwbare en onderhoudsvrije leidingen. Voor uiteenlopend processen en voor uiteenlopende productiebewerkingen.