Nieuws

Jacques Pijnenburg; “Dat is Omniplast!”

Jacques Pijnenburg, CEO van Omniplast, over duurzaamheid, innovatie en de Omniplast-familie.

Dit jaar startte Omniplast maar liefst twee gloednieuwe productielijnen op in Veghel. Daarmee vergroten ze niet alleen de productiecapaciteit, maar versterken ze ook hun inzet voor duurzaamheid en innovatie. “Door te investeren in moderne technologie, bieden we oplossingen voor heel grote vraagstukken”, aldus CEO Jacques Pijnenburg.
Welke kartrekkersrol heeft Omniplast op het vlak van duurzaamheid?
“We werken al meer dan dertig jaar met gerecycled materiaal en hebben een drielaagse buis ontwikkeld, waarbij de kern van gerecycled kunststof is gemaakt. Hoewel die technologie nu wijdverbreid is, waren wij destijds pioniers. Onze buizen gaan meer dan honderd jaar mee en kunnen vijf keer gerecycled worden, waardoor ze een levensduur van meerdere eeuwen hebben. Ook zamelen we gebruikte en overbodige buizen in via een door de branche georganiseerd inzamelsysteem, zodat er zo min mogelijk afval ontstaat. Dat trekt ook de aandacht van de politiek. Bezoeken vanuit de politiek staan al gepland.”


Wat betekent de uitbreiding van de productiefaciliteiten voor de medewerkers?
“We werken nu in een moderne, ruimere fabriekshal met meer licht, betere ventilatie en met veel ergonomische verbeteringen. Waar collega’s vroeger zelf buizen moesten draaien en stapelen, is dat nu bijna helemaal geautomatiseerd. Het werk is daardoor lichter en minder belastend.”
Zoekt Omniplast ook nieuwe mensen als de productie zo is uitgebreid?
“Zeker. Er zijn volop mogelijkheden voor nieuwe talenten. We zoeken mensen in de hele breedte: van ploegbazen en kwaliteitscontroleurs tot verpakkers en technische ondersteuning.”
Wat voor mensen passen bij de Omniplast-familie?
“Wat we hier voor elkaar krijgen is een gezamenlijke inspanning: we produceren dagelijks 40 kilometer buizen. Mensen die hier passen zijn daarom collegiaal en helpen elkaar als het nodig is. Ook als je door wil groeien, pas je hier goed. Zo hebben we medewerkers die als assistent begonnen en uiteindelijk ploegbaas of zelfs productieleider zijn geworden. Sommige mensen werken hier al veertig of vijftig jaar. Dat is niet voor niets.”

Heeft dat ook met de bedrijfscultuur te maken?
“Ja, want familiair en loyaal zijn zit in onze genen. We zijn een bedrijf met ongeveer 75 medewerkers en iedereen kent elkaar. Successen en verjaardagen vieren we met gebak en worstenbroodjes – we blijven Brabanders! In de zomer hebben we een gezellige bedrijfsbarbecue. Daarnaast hebben we leuke initiatieven om gezond te blijven. Elke week is er vers fruit op de werkvloer, en er is een hardloopgroep voor wie het leuk vindt om sportief bezig te zijn.”
Wat brengt de toekomst voor Omniplast?
“Heel veel leuke uitdagingen, want we buigen ons steeds meer over een van de belangrijkste vraagstukken van deze tijd: waterbeheer. Te veel water, te weinig water, een afnemende kwaliteit: je leest het regelmatig in het nieuws. In delen van Brabant mag nu al minder grondwater gebruikt worden, simpelweg omdat er te weinig water is. Die schaarste wordt waarschijnlijk alleen maar groter. Omniplast wil actief bijdragen aan waterbeheer door hiervoor oplossingen te bieden. Voldoende uitdaging dus!”


Waterbeheer krijgt nu ook al veel aandacht bij Omniplast, toch?
“Zeker. We zien dat tuinen en stedelijke gebieden steeds meer verhard worden, waardoor water moeilijker weg kan. Daarom worden er onder die verharding steeds vaker producten gebruikt die regenwater opvangen en vasthouden. Zo blijft het water langer beschikbaar in plaats van direct weg te spoelen. Ons zusterbedrijf VRM in Apeldoorn levert en ontwikkelt producten op het gebied van watermanagement. Samen met onze buizen kunnen we daardoor een complete oplossing bieden voor duurzaam waterbeheer. Als je bij ons komt werken, draag je dus bij aan oplossingen voor een van de meest urgente problemen van deze tijd.”

“Samenwerken aan oplossingen die we nodig hebben, dát is Omniplast”