Nieuw drijvend eiland in Almere; Innovatie in natuurbeheer en duurzaamheid

In het natuurgebied Het Wilgenbos in Almere wordt met behulp van drijvende buizen een wandelpad aangelegd. Deze innovatie op gebied van natuurbeheer en duurzaamheid zorgt voor een avontuurlijke beleving van het natuurgebied.

In een wereld waarin klimaatverandering en bevolkingsgroei onze natuur en waterbronnen onder druk zetten, wordt de vraag naar innovatieve oplossingen voor natuur- en waterbeheer steeds belangrijker. Een van deze innovaties is het concept van drijvende eilanden. Deze innovatie is door onze partner Van Aalsburg, toonaangevend in natuurprojecten, verder ontwikkelt en in toepassing gebracht. Deze eilanden bieden tal van voordelen. Niet alleen op het gebied van duurzaamheid, maar ook voor de ecologie, recreatie en stedelijke ontwikkeling.

Wat is een drijvend eiland van PVC buizen?

Drijvende eilanden zijn kunstmatige structuren die drijven op het wateroppervlak. Ze kunnen worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals het verbeteren van waterkwaliteit of het creëren van recreatieruimtes. De basisstructuur van deze eilanden worden opgebouwd uit verschillende materalen. PVC-buizen zijn hier een essentieel onderdeel van vanwege hun duurzaamheid, lichtgewicht karakter, drijvend vermogen en weerstand tegen corrosie. De constructie bestaat uit een raamwerk van met elkaar verbonden PVC-buizen. Op deze basis kan een dek van wilgentenen worden aangebracht. Hierdoor ontstaat een drijvende, stabiele constructie die lang meegaat.

Nieuw eiland in Wilgenbos Almere

De firma Van Aalsburg te Hellouw is gespecialiseerd in natuurprojecten, waar een drijvend eiland onder valt. Zij hebben een project aangenomen om een nieuw drijvend eiland in het Wilgenbos te Almere te plaatsen. Hiervoor leverde Omniplast ruim 2500 meter aan PVC-buis aan. Het Wilgenbos is een groot natuur-/recreatiegebied in Almere Buiten. Voor recreatiedoeleinden wordt in het natuurgebied Wilgenbos een drijvend eiland geplaatst. Door het inzaaien met een speciaal mengel kan hier een avontuurlijk wandelpad op gecreëerd worden en ervaart de wandelaar het Wilgenbos als nooit tevoren. Naar verwachting kan dit pad in de loop van het voorjaar van 2025 open voor publiek.

Omniplast is trots dat het deel uit mag maken van deze unieke projecten om ecologische een duurzame oplossingen uit te voeren voor de toekomst #Making Progress.

Locatie & periode

Almere

Vanaf augustus 2024

Werkzaamheden

Avontuurlijk drijvend wandelpad met behulp van PVC buizen.

Uitdaging

Op basis van de randvoorwaarden zoals het draagvermogen van het wandelpad, de berekeningen maken voor PVC-U.

Heeft u ook een uitdaging voor ons?
Neem contact met ons op.
+31 (0) 413 - 380 800info.veghel@omniplast-group.com

Toegepaste producten

Voor het afvoeren van water biedt Omniplast een breed aanbod aan afvoerleidingen en bijpassende hulpstukken. Vervaardigd volgens de hoogste kwaliteitsnormen met een KOMO keurmerk en DUBO certificaat voor een lange en onderhoudsvrije levensduur.

Markt

Waterbehandeling is de garantie van kwalitatief water wanneer dat nodig is. Van veilig drinkwater voor mens en dier tot en met het gebruik in complexe processen.